Kulinarne inspiracje Purmo: przepis na domowy sernik

Właściciele marki Purmo przywiązują wielką wagę do rodzinnej atmosfery. Zobaczcie sami, co udało się stworzyć kiedy pracownicy Rettig Heating podjęli wyzwanie i postanowili wykazać się profesjonalizmem nie tylko w pracy, ale również w kuchni! Poznajcie wykwintne przepisy z 18 krajów Europy i Azji w których obecne jest Purmo.

Na dobry początek przepis z… Polski! Lekki, kremowy sernik to doskonały pomysł na wiosenny deser. Gotuj z Purmo i zaproś przyjaciół na słodką ucztę!

Sernik

Przepis: Małgorzata Kerntopf-Zalewska

 

sernik

Składniki

Ciasto:
Ciasto
• 3 szklanki mąki
• ¾ szklanki cukru
• 5 żółtek
• 250g margaryny
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

• 1 kg mielonego białego sera
• 4 jajka
• 5 białek
• 150g cukru pudru
• aromat pomarańczowy
• 250g masła
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• puszka brzoskwiń w syropie

Czas przygotowania: 150 minut
Porcja dla: 10 osób

Zagnieć wszystkie składniki na jednolitą masę, następnie włóż do lodówki na godzinę. Części ciasta ułóż na dnie blaszki do pieczenia. Resztę, przeznaczoną na kruszonkę, odłóż do lodówki. Piecz przez 15 minut w 170°C.

Przygotowanie masy
Zmiksuj żółtka z masłem i cukrem pudrem, dodaj ser, aromat, mąkę ziemniaczaną i ubite białka. Wyrobioną masę wylej na zapieczone ciasto. Na masę połóż kawałki brzoskwiń, polej je ubitą z białek pianą i posyp kruszonką. Piecz przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet