KULINARNE INSPIRACJE PURMO: GOTUJEMY SZPARAGI Z FINALISTĄ TOP CHEF!
W Polsce mamy tylko jeden taki sezon w roku, kiedy możemy do woli gotować… szparagi! Uwielbiamy je, ponieważ są dosyć proste w „obsłudze”, a ich obecność w menu sprawia, że danie staje się wykwintne. Zarówno zielone, jak i białe szparagi zawsze prezentują się wspaniale, a na dodatek wyśmienicie smakują! Jeżeli w tym momencie zastanawiacie się, co może łączyć markę Purmo z gotowaniem szparagów to śpieszymy z odpowiedzią – ciepło oraz kolor!
Ciepło, które w znaczeniu dosłownym jest nam potrzebne nawet w wiosenne chłodniejsze dni oraz ciepło, które tworzą ludzie wspólnie szykujący potrawy i delektujący się nimi przy kuchennym stole. Dlatego zaprosiliśmy kameralną grupę dziennikarek oraz blogerek (związanych z tematyką aranżacji wnętrz i budowlaną) do zapoznania się z dekoracyjnymi grzejnikami Purmo (także w kolorze zielonym!) oraz do wspólnego gotowania szparagów pod wodzą nietuzinkowego kucharza Pawła Kibarta – finalisty II edycji popularnego programu Top Chef. Zobaczcie galerię zdjęć, która świetnie oddaje ciepły klimat naszych warsztatów!
Mamy dla Was coś jeszcze! Oto jeden z przepisów, którym chcemy się z Wami podzielić!
Sałatka z marynowanych zielonych szparagów z truflowym jajkiem w koszulce:
Pęczek zielonych szparagów
4 jajka
Łyżka oliwy truflowej
Sól
Pieprz
Sok z cytryny
Szparagi pokroić obieraczką w paski. Zamarynować w oliwie, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Jajko zawinąć w folię spożywczą i ugotować (3 minuty). Szparagi ułożyć na talerzu, a na wierzchu położyć jajko. Smacznego!